Onderwijsondersteuning

Bij ISW Westland Vakcollege bieden we uitgebreide begeleiding om leerlingen optimaal te laten groeien. Van mentoren en decanen tot zorgteams: we zorgen voor persoonlijke aandacht, hulp bij studievaardigheden, profielkeuzes en extra ondersteuning waar nodig. Samen werken we aan het welzijn en de toekomst van iedere leerling.

Mentor

Elke klas bij ons op school heeft een mentor. Hij of zij is het eerste aanspreekpunt en heeft regelmatig contact met jou, je ouders en betrokken docenten. De mentor begeleidt je gedurende het gehele schooljaar en overlegt regelmatig met de leerjaarcoördinator over de voortgang. Dit wordt bijgehouden in Magister.

Mentoruur
In het rooster zijn 2 mentoruren opgenomen. De mentor besteedt tijdens deze uren aandacht aan:

  • Persoonlijke begeleiding
  • Jouw voortgang als leerling
  • Huiswerkbegeleiding

Schoolplanning
De mentor biedt hulp bij het maken van keuzes voor maatwerk en workshops, het juiste profiel en een mogelijke vervolgopleiding.

Met behulp van een methode werken we aan:

  • Sociaal-emotionele ontwikkeling
  • Oriëntatie op loopbaan en beroep (LOB)
  • Burgerschap

De mentor gaat per leerjaar regelmatig met jou in gesprek. Je houdt zelf je voortgang bij in het digitale portfolio.

Decanaat

De decaan verzorgt in samenwerking met de mentoren de begeleiding van jou als leerling bij keuzes in studie en beroep. Dit gebeurt in het kader van Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB). Hij of zij begeleidt de mentoren en motiveert je, zodat je in staat bent om een zelfstandige, verantwoorde keuze te maken. De decaan licht jou en/of je ouders voor, afgestemd op de keuzemomenten tijdens je schoolloopbaan.

Wil je een persoonlijk gesprek met de decaan?
De decaan is: mw. J.C. Zuilhof, e-mailadres zhf@isw.info.

Wat doet een decaan?
Een decaan is iemand die je in een hogere klas pas tegenkomt. Hij of zij helpt je om na de onderbouw het profiel te kiezen dat het beste bij jou past. Ook helpt hij of zij als je, na deze school, naar een andere school wilt. Samen met de decaan kies je de beste opleiding.

Ondersteuningscoördinator

Op elke locatie is een ondersteuningscoördinator actief. Onze ondersteuningscoördinator coördineert de zorg in school voor leerlingen met een specifieke ondersteuningsbehoefte. Dit ligt bijvoorbeeld op leergebied (denk aan dyslexie), sociaal-emotioneel gebied of gedragsproblematiek.

Voor ISW Westland Vakcollege is de ondersteuningscoördinator:
Mevrouw Z. Taal - tlz@isw.info

Huiswerkbegeleiding

Voor de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, biologie, economie en nask 1 kunnen een aantal vakdocenten je met specifieke vakproblemen hulp bieden. Bijvoorbeeld bij het maken en plannen van je (huis)werk. Ook bij beroepsgerichte vakken kun je ondersteuning krijgen.

Dyslexie

Iedere leerling zou het type onderwijs moeten kunnen volgen dat optimaal aansluit bij zijn of haar capaciteiten. Heb je een dyslexieverklaring? Dan krijg je specifieke faciliteiten tijdens overhoringen, toetsen en examens. Denk aan bijvoorbeeld spellingreductie, auditieve ondersteuning en extra tijd.

Er is geen dyslexiedocument

Bekijk het dyslexieprotocol

Faalangsttraining

Faalangst treedt op in een bepaalde taaksituatie. Er zijn leerlingen die last hebben van faalangst bij proefwerken, spreekbeurten of gedrag in de groep. In kleine groepjes kunnen we begeleiding bieden, zodat de faalangst beter hanteerbaar wordt. Deze training bieden we binnen de school aan.

Begeleidingsteam

vragen rondom de begeleiding van leerlingen. Het bestaat uit de zorgcoördinator, een orthopedagoog, schoolondersteuners vanuit het Samenwerkingsverband VO Westland en een schoolmaatschappelijk werker. De zorgcoördinator coördineert de zorg rondom de leerling.

Wat doet het begeleidingsteam?
Elke week/twee weken bespreekt de mentor met de leerjaarcoördinator iedere leerling binnen Leerling In Beeld (LIB). Op die manier kunnen aandachtspunten over een leerling en het groepsproces snel worden opgepakt. Zo kan er extra begeleiding ingezet worden bij een groepsproces of bij individuele leerlingen voor bijvoorbeeld zelfvertrouwen, zelfstandigheid en sociale vaardigheden.

Wanneer blijkt dat een leerling extra begeleiding kan gebruiken, wordt in overleg met ouders, mentor en het begeleidingsteam besproken wat passend is.

Als het nodig is wordt er samengewerkt met externe hulpverleners. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld de schoolarts, een schoolverpleegkundige, het SKT, het wijkteam en de leerplichtambtenaar.

Begeleidingsteam

Elke schoollocatie beschikt over een begeleidingsteam. Het begeleidingsteam bestaat uit de ondersteuningscoördinator, de schoolmaatschappelijk werker en de schoolondersteuner van het SWV VO Westland.

Lees hier meer over

Schoolondersteuningsprofiel

Met de invoering van passend onderwijs is iedere school verplicht een schoolondersteuningsprofiel (SOP) op te stellen. In het SOP staat beschreven welk aanbod aan onderwijs, zorg en ondersteuning de school kan bieden. Het SWV VO Westland legt de SOP’s van alle scholen naast elkaar om duidelijk te krijgen of aan alle leerlingen een passende plek geboden kan worden.

Bekijk het SOP

Meer over onze school?

Vind snel waar je naar zoekt!